keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

ANNI SAASTAMOINEN - DEPRESSIOPÄIVÄKIRJAT


Luin hiljattain Anni Saastamoisen kirjoittaman Depressiopäiväkirjat -teoksen, joka perustuu hänen omiin kokemuksiinsa masennuksesta. Tähän alkuun voisin sanoa sen, että tämä kirja on varmasti silmiä avaavaa luettavaa erityisesti niille, joiden lähipiirissä on ollut masennusta sairastava henkilö, mutta teos antaa ajateltavaa varmasti myös heille, joilla ei ole varsinaista kosketuspintaa masennukseen.

Depressiopäiväkirjat on räyhäkästi kirjoitettu, kirosanoja säästelemättä. Saastamoisen kirjoitustyyli luo kirjaan melko aggressiivisen tunnelman mutta valottaa erinomaisesti masennusta sairastavan henkilön ajatusmaailmaa. Välillä sanavalinnoille ja vertauskuville saa suorastaan nauraa, mikä onkin teoksessa parasta: vaikka kyseessä on vakava aihe, voi siitä kirjoittaa muutenkin kuin yksinomaan surkuttelevasti.

En ole itse koskaan sairastanut masennusta, mutta lähipiirissäni masennusta on ollut, joten sairaus ei ole minulle arjen tasollakaan vieras. On rankkaa olla masentuneen läheinen, mutta takuulla vielä rankempaa on olla masentunut. Depressiopäiväkirjat esittää erityisesti hoitoon pääsyn, terapeutin saamisen ja parantumisprosessiin hyppäämisen eräänlaisena hankala temppuratana, jossa etenemistä jarruttavat erilaiset byrokraattiset rakenteet. KELAn vaatimukset psykoterapiaa varten annettavan tuen myöntämiselle ovat kovat, minkä vuoksi masentunut joutuu kamppailemaa tovin jos toisenkin saadakseen tukea ja asianmukaista apua.

Mielenterveysongelmat ovat edelleen jonkinlainen tabu, vaikka niistä puhutaan nykyään paljon enemmän kuin muutamia vuosia sitten. Yhteiskunnassamme toitotetaan kuitenkin aika paljon sellaista pärjäämisen eetosta ja jokaisen oletetaan pitävän huoli itsestään. Yhteiskunnan asettamat vaatimukset ihmiselämälle ovat melko kovat. Jos joku meneekin rikki, voi kestää hyvin kauan, että asian uskaltaa myöntää edes itselleen, saati muille.

Depressiopäiväkirjat on kirja, jota suosittelen kyllä oikeastaan kaikille. Masennus on aika yleinen mielenterveydenongelma, mikä jo itsessään on varsin huolestuttavaa. Kirja herättelee ajattelemaan millaista masentuneen elämä oikeasti voi olla, miten masennus tunnistetaan, millainen usein haastava ja pitkällinen prosessi hoidon aloittaminen voi olla ja millaisia asioita esimerkiksi masennuslääkkeisiin liittyy. Saastamoisen omakohtainen tarina ja raikas ja omintakeinen tyyli ilmaista itseään tekevät lukukokemuksesta erityisen silmiä avaavan ja kiehtovan lukukokemuksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti