torstai 29. maaliskuuta 2018

JUHLITAAN, KUN ON JUHLAN AIKA

 

Olen muutamana viime vuotena huomannut, että moni ystäväpiirissäni ei vietä pääsiäistä millään tavalla. Näille ihmisille pääsiäinen tuntuu olevan arkea, siinä missä mikä tahansa harmaa maanantai, eikä siihen kiinnitetä sen kummemmin huomiota.

Tämä ilmiö kummeksuttaa minua kovasti. Pääsiäinen liittyy toki vahvasti kristinuskoon ja moni kirkkoon kuulumaton voi sen vuoksi haluta olla viettämättä pääsiäistä. Itselleni pääsiäinen on tärkeä myös uskonnollisesta näkövinkkelistä, vaikka en mikään harras uskovainen olekaan. Joinakin vuosina olen käynyt pääsiäiskirkossa pitkäperjantaina tai pääsiäissunnuntaina, useimpina vuosina kuitenkaan en. Omaan pääsiäisenviettooni kuuluu kuitenkin aina tietynlainen hiljentyminen ja rauhoittuminen, minkä vuoksi karsastan esimerkiksi kauppojen aukioloa ja kuluttamiseen lietsovia  aleja pääsiäisen pyhinä.

Itselleni pääsiäinen ei ole kuitenkaan pelkästään uskonnollinen juhla vaan osaltaan se on myös kevään ylistys. Vaikka tällä hetkellä nietokset ovatkin vielä aika korkeat, pääsiäinen tuo aina lupauksen keväästä ja uudesta elämästä, luonnon heräämisestä jälleen kukkaan. Pääsiäisenä on ihanaa sisustaa kotia keltaisella, vihreällä ja vaaleanpunaisella, syödä pääsiäismunia ja asetella näkyville erinäisiä hassuja tipukoristeita. 

Koska vietän pääsiäistä kahdesta eri näkökulmasta, minun on vaikea ymmärtää ihmisiä, jotka eivät vietä pääsiäistä lainkaan. Jos ei ole uskonnollinen, voisi pääsiäistä viettää vain ja ainoastaan ihanana kevätjuhlana. Minusta ainakin on ihanaa käyttää kaikki mahdollisuudet hyväksi, mitä juhlistamiseen tulee. Kaikki pienetkin juhlanaiheet, joiden avulla voi tehdä erontekoa arkeen, ovat ihania ja niistä kannattaa ottaa ilo irti!

Pääsiäistä saa viettää kukin tavallaan, ihan juuri sillä meiningillä, mikä itselle tuntuu sopivalta. Mutta sovitaanko, että ei tehdä kaikista juhlapäivistä pelkkää harmaata arkea? Muistetaan pitää juhlasta kiinni, koska juuri näiden hetkien avulla jaksaa taas arjen aherrusta!

Ihanaa pääsiäisen aikaa kaikille!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti