maanantai 23. huhtikuuta 2018

HELPOT EKOTEOT JOKAISEEN KOTITALOUTEEN

 

Muutamien viime vuosien aikana olen heräillyt ihan uudella tavalla siihen, miten ihmiset voisivat toimia paremmin edistääkseen luonnon ja ympäristön hyvinvointia, ja samalla ihan meidän ihmistenkin hyvinvointia. Meillä on vain yksi maapallo, jota me tuhotaan kovaa vauhtia ja se aiheuttaa minulle suurta surua ja huolta. Epätoivoon ei kuitenkaan ympäristöasioissa kannata vaipua, koska avain asioiden muuttamiseen on ihan meistä jokaisen taskussa! Siispä haluaisinkin kannustaa ihan jokaista siellä ruudun takana miettimään omia kulutustottumuksiaan ja elintapojaan, ja haastamaan vähän ajatteluaan: mitä juuri sinä voisit tehdä, jotta ympäristö voisi paremmin?

Tekojenhan ei tarvitse olla hillittömän suuria ollakseen valtavan tärkeitä ja merkityksellisiä. Ihan jokainen ostopäätös kaupassa on kuin äänestämistä: ostamalla vaikutat! Joka kerta kun jätät vaikka sen muovipussin ostamatta tai ostat vihannekset mieluummin ilman pakkausta kuin hillittömissä muovikääreissä, vaikutat asiaan. Esimerkiksi muovittomien tuotteiden valitseminen kaupassa antaa välitöntä palautetta siitä, että muovittomille tuotteille on kysyntää. Ja jos jollekin on runsaasti kysyntää, myös sen tarjonta yleensä lisääntyy. Lienee siis kenenkään turhaa väittää, ettei yksittäisten ihmisten toimilla ole muka merkitystä.

Tiedän, että joskus tuntuu tosi vaikealta löytää ne luonnolle parhaimmat toimintatavat varsinkin, jos on tottunut toimimaan vuodesta toiseen tietyllä tavalla. Itselleni kasvispitoisempaan ruokavalioon siirtyminen oli pitkän aikaa nou nou ja muutos tapahtui lopulta monen vuoden aikana. Edelleenkään en ole vegaani, enkä edes halua ryhtyä vegaaniksi. Se, että olen vähentänyt lihankulutustani selvästi, on kuitenkin jo itselleni (ja luonnolle!) merkittävä edistysaskel.

On paljon pieniä mutta merkityksellisiä asioita, joita jokainen meistä voi omassa arjessaan tehdä. Tässä muutama helppo juttu, joista voi lähteä liikkeelle:
 

1. Luovu niistä muovipusseista. Käytä kauppakassina kestokassia tai jos se nyt unohtui kotiin ja jollain tavalla ne ostokset pitäisi kotiin saada rahdattua, niin valitse sitten edes paperipussi. Muovipusseja on maailmassa jo ihan riittävästi.

2. Edelliseen liittyen, älä myöskään pakkaa hedelmiä tai vihanneksia kertakäyttöisiin muovipusseihin. Tätäkin varten on olemassa kestopusseja, tai kauniin kestopussin voi myös ommella helposti itse esim. vanhoista pitsiverhoista. Vaihtoehtoisesti hedelmät voi vain punnita, läiskäistä hintalapun kylkeen ja latoa kärryyn sellaisenaan. Esimerkiksi banaanit, appelsiinit, omenat... mihin niitä pusseja oikeastaan edes tarvitaan?

3. Osta take away -juomat aina jos mahdollista omaan kestomukiin tai keitä kahvit jo kotona ja nappaa mukaan termarissa. Jälkimmäinen tapa säästää luonnon lisäksi mukavasti rahaakin.



4. Käytä aina aina aina kestovesipulloa! Suomen hanavesi on erinomaista, miksi siis ostaa vettä kaupasta muovipulloissa? Jälleen: säästät sekä luontoa että rahaa, kun käytät omaa, uudelleen täytettävää vesipulloa.


5. Vaihda tiskiharjasi luonnonmateriaaleista valmistettuun, jonka voit polttaa tai mahdollisesti kompostoida sen mentyä huonoksi. Itse käytän nykyään puista harjaa, jossa olevat metalliosat voi tietysti kierrättää kun harja on käynyt käyttökelvottomaksi. Puinen harja on niin paljon kauniimpikin kuin muovinen!

6. Myös hammasharjoja löytyy nykyään bambuisina: Humble Brush on oiva vaihtoehto muoviselle.



7. Naiset: kuukautissuojana kannattaa suosia kuukuppia. Sen käyttö vähentää roskan määrää paljon ja lisäksi pitkällä aikavälillä myös rahaa säästyy runsaasti, koska yhden kuukupin käyttöikä voi olla jopa yli 10 vuotta.

8. Kierrätä. Mikäli asut kerros- tai rivitalossa, taloyhtiössäsi on mitä todennäköisemmin vähintäänkin kohtalaisen hyvät kierrätysmahdollisuudet, joten kierrätä kaikki minkä voit. Se ei ole niin vaivalloista, kunhan vain hankkii sopivat kierrätysastiat omaan asuntoon. Jos taas asut omakotitalossa: ei kierrättäminen sielläkään todennäköisesti kovin paljoa vaivalloisempaa ole, koska nykyään Rinki -kierrätyspisteitä tai muita ecopisteitä on todella monen lähikaupankin pihoilla. Kyse on vain viitseliäisyydestä :)

9. Valitse apostolin kyyti tai pyörä alle aina kun mahdollista! Kunto kasvaa ja luonto kiittää.



10. Mikä on sinun helppo niksisi toimia ympäristöystävällisemmin? :)

2 kommenttia:

  1. Hyvä postaus! Kokonaan muovista luopuminen tuntuu olevan todella vaikeaa. Muovipusseista olen minäkin jo luopunut. Terkuin Katja https://paleredrose.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muovittomuus on kyllä tosiaan vaikeaa! Mutta pienin askelin eteenpäin. Ja onneksi muovinkin voi nykyään kuitenkin edes kierrättää, mikä on jo plussaa :)

      Poista