keskiviikko 27. syyskuuta 2017

OUTLANDER - MATKANTEKIJÄ SARJA

Onko täällä muita Outlander intoilijoita? Itsehän päädyin katsomaan sarjaa vähän vahingossa, mutta se imaisi kyllä minut täysin mukaansa. Kyseessä on siis Diana Gabaldonin kirjasarja, jonka pohjalta on tehty myös tv-sarja. Tv-sarjan kaksi ensimmäistä kautta pohjaavat kahteen ensimmäiseen kirjaan (Muukalainen ja Sudenkorento) ja ovat katsottavissa ainakin Netflixissä. Ja nyt on viimein koittanut odotettu päivä, koska TÄNÄÄN alkaa vihdoin sarjan kolmas kausi!

Yleensä tykkään lukea kirjoihin perustuvien elokuvien ja sarjojen kohdalla ensiksi ne kirjat. Näin siksi, että kirjat nyt vain useimmiten ovat loppujen lopuksi parempia ja nautin kirjojen lukemisesta niin paljon. Outlanderin kohdalla satuin kuitenkin toimimaan toisinpäin, lähinnä siksi, etten tiennyt ollenkaan millaisesta sarjasta on kyse.

KUVA: PINTEREST
Jäin täydellisesti koukkuun tv-sarjaan ja olen nyt sittemmin lukenut myös nuo pari ensimmäistä kirjaa. Sanoisin, että Outlanderin kohdalla filmatisointi ei kyllä missään nimessä kalpene kirjojen rinnalla, niin hienosti sarja on tehty! Ja lisäksi se on itseasiassa toteutettu varsin uskollisesti kirjan pohjalta, eikä suurempia vapauksia ole otettu. 

Matkantekijä -sarja alkaa, kun Claire siirtyy 1940-luvun lopun Skotlannista 1740-luvulle. Tapahtumat sijoittuvat pääsääntöisesti Skotlantiin, joskin sarjan toisessa osassa seikkaillaan paljon myös Ranskan maalla. Tarina pohjaa pitkälti Clairen ja Jamien rakkaustarinalle (ei tämä ole edes spoilaamista, niin ilmeisen selvää heidän rakastumisensa on alusta saakka) mutta käsittelee runsaasti myös historiallisia tapahtumia kuten jakobiittikapinaa ja Stuartien pyrkimyksiä valloittaa Englannin & Skotlannin kruunu jälleen itselleen.

Olit sitten ahkera lukija taikka enemmän tv-sarjojen ystävä, Outlanderista on iloa kaikille. Etenkin tv-sarjan ensimmäinen kausi oli paikoitellen varsin rankkaa katsottavaa, joten kaikkein herkimmille en kyllä tätä missään nimessä suosittelisi. Kirjat sen sijaan kuvaavat tapahtumat vähemmän ahdistavalla tavalla, joten lukukokemus on melko kepeä ja vaivaton, kaatumatta kuitenkaan hömpän puolelle. Pituutta ja pikkutarkkaa kuvailua kirjoissa piisaa, mutta itseäni se ei ole koskaan haitannut. Sarja tarjoilee aimoannoksen romantiikkaa vaativampaankin romantiikannälkään, mutta mukana on myös vaaroja ja vaarallisia tilanteita. Kuten sanottu, tarina sijoittuu 1700-luvulle, joten historiallisista romaaneista pitäville Outlander on varmasti mieluisaa luettavaa. Ja jos olet Skotlanti -fani niin kuin minä, vielä parempi!

Diana Gabaldon on jatkanut Matkantekijä -sarjaa ilmeisesti varsin pitkälle ja kirjoittanut päätarinan rinnalle myös monia itsenäisempiä kertomuksia, jotka avaavat tarkemmin esimerkiksi päähenkilöiden  ja muiden henkilöhahmojen menneisyyttä. Itse en ole vielä toistaiseksi lukenut kuin pari ensimmäistä osaa, joten en osaa tietysti arvioida näitä muita teoksia sen tarkemmin.

Mutta kyllä Gabaldon asiansa osaa, henkilöhahmot ovat kiehtovia ja historiallinen kuvaus innostavaa. Ja romantiikkaa tosiaan riittää, mikä tässä tapauksessa on ihan positiivinen juttu. Jotakuta saattaisi ärsyttää suomennoksessa käytetty murre, jolla kuvataan skottihenkilöiden puhetta, mutta itse en ole antanut asian häiritä. Eihän mikään kirja täydellinen ole, vaan Outlanderissä on paljon hyvää ja ainakin minua sarja on viihdyttänyt, sekä kirjoina että ohjelmana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti