torstai 3. marraskuuta 2016

Todella herkullinen amerikkalainen omenapiirakka

Lupasin jokin aika sitten jakavani kanssanne herrrrkullisen amerikkalaistyylisen omenapiirakkareseptin ja tänään olisikin sitten sen vuoro! Löysin alkuperäisen reseptin Unelmien talo&koti -lehdestä ja se on Kinuskikissan versio perinteisestä amerikkalaisesta apple piesta. Uskoisin reseptin löytyvän jossain muodossa myös Kinuskikissan nettisivuilta, jonne voit klikata itsesi TÄSTÄ.

Ja sitten siihen itse reseptiin! En ollut koskaan aikaisemmin tehnyt omenapiirakkaa tähän tyyliin, joten oli hauskaa kokeilla leipoa jotain uutta. Itse hivenen laiskana näpertäjänä en jaksanut punoa päälle tulevaa ristikkoa yhtä kauniisti kuin ohjeissa neuvottiin, vaan asettelin vain ensin taikinaliuskoja pystyyn ja sen jälkeen vaakaan ja hyvinhän se onnistui niinkin. Lisäksi muokkasin reseptiä hieman oman ruokakomeroni tarpeita paremmin vastaavaksi ja pudotin pois pari ainesosaa täytteestä.



 
Ohje on suunniteltu halkaisijaltaan 24cm piirakkavuoalle, joten mikäli sinulla on suurempi tai pienempi vuoka, voit mätsäillä ainesosien määrät sen mukaan sopivammiksi.

Tarvitset

Taikinaa varten
- 5 dl vehnäjauhoja
- 1 rkl sokeria
- ½ tl suolaa
- 175 g voita
- 3/4 dl vettä

Täyttettä varten
- n. 800 grammaa omenoita (itselläni täytteeseen sujahti mukavasti n. 7-8 melko pientä/keskikokoista kirpeähköä omenaa)
- 1½ dl fariinisokeria
- 1½ rkl maissitärkkelystä
- 2½ tl kanelia



 
1. Yhdistä pohjan kuivat aineet ja nypi ne sen jälkeen sekaisin voin kanssa. Lisää sitten vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Tämän jälkeen pyörittele taikinasta möykky, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin noin tunniksi (itse pidin taikinaa jääkaapissa ajanpuutteen vuoksi n. 40min ja hyvä tuli niinkin!).

2. Sillä välin kun taikina on jääkaapissa, voit valmistaa täytteen. Kuori ja paloittele omenat haluamasi kokoisiksi viipaleiksi. Yhdistä fariinisokeri, maissitärkkelys ja kaneli ja sekoita seos sen jälkeen omenaviipaleiden joukkoon.

3. Erottele taikinasta 1/3 ja säästä se piirakan päälle tulevaa ristikkoa varten. Kauli loput taikinasta jauhoja apuna käyttäen (mikäli tarpeellista, itse en pahemmin jauhoja tässä vaiheessa tarvinnut) leivinpaperin päälle ympyräksi (saa olla melko ohut). Kippaa taikina vuokaan ja painele se tasaisesti pohjaan ja reunoja vasten. Tässä vaiheessa ylimääräinen taikina saa mennä vuoan reunojen yli. Levitä tämän jälkeen omenatäyte pohjan päälle. 

4. Kauli lopusta taikinasta levy ja leikkaa siitä n. 1,5cm leveitä suikaleita. Voit joko punoa suikaleet tai mikäli haluat päästä helpommalla asetella ne niin kuin minä: ensin kaikki pystysuikaleet ja sen jälkeen vaakasuikaleet pystysuikaleitten päälle. Tasoittele vuoan reunojen yli ulottuva taikina siistiksi.

5. Voitele taikinapinta kananmunalla ja paista 200 asteessa uunin alatasolla n. 50 minuuttia. Suojaa pinta foliolla sen jälkeen, kun se on saanut vähän väriä, jottei pinta pääse palamaan!

6. Tarjoile piirakka lämpimänä esimerkiksi kylmän jäätelön tai vaniljavaahdon kera. Nauti!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti