tiistai 27. kesäkuuta 2017

SADEPÄIVÄN LUKUVINKIT

Sadepäivät eivät ole koskaan vaivanneet minua sen kummemmin. Vaikka nautinkin lämpimistä ja aurinkoisista kesäsäistä hyvin paljon, sadepäivissä on omanlaistaan taikaa. Sateenropina kattopeltejä vasten on yksi ihanimmista äänistä ja sadesäällä luonto tuoksuu uskomattoman hyvältä. Sateella vallitseva hämäryyskään ei haittaa, koska silloin voi sytytellä kaikkein tunnelmallisimmat valot tai ripotella vaikka kynttilöitä sinne tänne. 

Sadesäällä lukeminen on ihan ehdoton juttu. Pehmoinen sohva tai nojatuoli, kuppi kuumaa kaakaota ja hyvä romaani: voiko sen enempää oikeastaan edes toivoa? Sadepäivien ratoksi tässä olisi pari kirjavinkkiä, jos kaipaat jotakin kevyttä ja nopealukuista mieltäsi piristämään.


Caraval: Stephanie Garberin nuorten/nuorten aikuisten romaani Caraval kertoo ihmeellisestä, maagisesta pelistä, johon sisarukset Scarlett ja Donatella ottavat osaa. He ovat jo vuosia toivoneet pääsevänsä näkemään Caravalin taiat ja vihdoin heidän toiveensa toteutuu, Scarlettin hääpäivän lähestyessä. Caravalissa kaikki on vain peliä, vai onko sittenkään? Scarlett huomaa tempautuneensa mukaan peliin, jossa todellisuuden ja näytelmän rajat sekoittuvat eikä kehenkään tai mihinkään voi luottaa. Joutuessaan eroon siskostaan Donatellasta Scarlettilla on vain yksi tavoite: löytää sisko ja selviytyä pelistä hengissä.

Caravalin kerronta on nopeatempoista ja tehokkaasti etenevää. Juoni sisältää mielestäni hyviä koukkuja, vaikkakin joiltain osin juoni on hivenen ennalta-arvattava. Toisaalta sekään ei haittaa järin paljoa, joskus on mukavaa lukea kepeitä kirjoja. Garberin kieli on miellyttävää eikä tarina junnaa paikoillaan. Voisin kuvitella nauttineeni kirjasta vielä enemmän, mikäli olisin lukenut sen muutamaa vuotta nuorempana, yläaste-lukioikäisenä. Hyvin tämä kuitenkin toimi nyt yli kaksikymppisenäkin, semmoisena kevyenä kirjallisena välipalana ;)

Tuhat kerrosta: Katharine McGeen Tuhat kerrosta aloittaa tulevaisuuden New Yorkiin sijoittuvan trilogian, joka keskittyy nimensä mukaisesti tuhat kerroksisessa pilvenpiirtäjässä asuvien nuorten elämään ja heidän ihmissuhdesotkuihinsa. Kerronta perustuu hyvin monen henkilön näkökulmiin, kunkin luvun edustaessa eri henkilön näkökulmaa. Luvassa on rikkaiden nuorten rakkaus- ja ystävyyssuhdesotkuja, ihmissuhdeskandaaleita ja muuta mukavaa. Kirjasarjasta suunnitellaan tv-sarjaa, ja siihen teos kyllä tuntuu hyvinkin sopivalta. 

Tuhat kerrosta on vinkeä, koska siinä kuvaillaan paljon esimerkiksi tulevaisuuden teknologiaa, jonka voisi kuvitella olevan hyvinkin mahdollisesti todellisuuttamme reilun sadan vuoden päästä. Kirja on hyvin viihteellinen keskittyessään nuorten ihmissuhdedraamaan, eli juuri sopivaa kesälukemista, kun ei jaksa mihinkään kovin vakavaan välttämättä keskittyäkään. Henkilöitä kirjassa on paljon, ja aluksi oli vähän vaikeaa muistaa kuka kukin on. En ole lukenut teosta vielä aivan loppuun saakka, joten kokonaiskuvaa en pysty vielä luonnehtimaan, mutta tällä erää voin sanoa, että kirja kyllä ihan tempaa mukaansa kaikessa nuortenhömppämäisyydessäänkin.

Pidemmittä puheitta taidankin tästä suunnata lukupuuhiin. Kivaa tiistaita kaikille!

KUVAT: PINTEREST

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti