tiistai 13. kesäkuuta 2017

PARASTA MATKALUKEMISTA

Tulipahan tuossa heitettyä poikaystävän kanssa kuuden yön mittainen reissu Riikaan, Latviaan! Palailtiin kotiin eilen, joten vielä en ole ehtinyt käymään kaikkia reissukuvia läpi, mutta reissupostaus Riikan mahtavimmista jutuista on varmasti tulossa tässä kesäkuun mittaan jahka olen vähän ehtinyt järjestellä kuvia koneellani ja ajatuksia päässäni. Tällä hetkellä voin sanoa vain sen verran, että matka oli aivan ihana, säät enimmäkseen suosivat ja käveltyä tuli ihan överipaljon! Ja myös sen tiedän, että on ihanaa olla jälleen koti-Suomessa. ♥

Reissusta luvassa lisää siis myöhemmin, mutta nyt olisi aika vähän pohtia sitä, millainen kirja on hyvää matkaluettavaa. Itsehän olen ihminen, jolla täytyy aina olla luettavaa mukana melkeinpä minne tahansa menenkin ja olipa matka miten lyhyt tahansa. Mikä tahansa lukeminen ei tietenkään kelpaa vaan matkalukemiston varalle minulle on kehittynyt aivan oma kriteeristö! (haha, voiko sanoa kriteeristö? :D)
 
 
Ensinnäkin matkalukemisen tulee olla riittävän kevyt. Ja tällä kertaa tarkoitan siis ihan kirjaimellisesti kevyt, sillä järkälemäistä romaania tuskin on kovin kivaa kanneskella ympäriinsä, kun matkatavarat todennäköisesti ilmankin sitä painavat jo aivan riittävästi. Siispä matkalle mukaani tarttuu yleensä pienikokoinen pokkari, joka ei ole myöskään aivan ylettömän paksu. 

Yleensä tykkään myös siitä, että matkalukeminen on suhteellisen kevyttä sisällöltään. Raskaaseen ja esimerkiksi hyvin paljon kuvailua sisältävään tekstiin voi olla vaikeaa keskittyä, jos lukee esimerkiksi lentokentällä, junassa tai muussa julkisessa paikassa, missä hälinää riittää. Tämän vuoksi jouhevasti etenevät romaanit, joissa on esimerkiksi lyhyet luvut ja paljon vuoropuhelua, toimivat tien päällä mainiosti.


Näppärää matkalukemista ovat myös sellaiset kirjat, jotka olet jo ennestään lukenut, mutta jotka ovat niin hyviä, että luet niitä uudestaan ja uudestaan. Tällaiseen kirjaan on helppo paneutua, koska tarina on ennestään tuttu (ja selvästi koukuttava), eikä vaadi kovin suurta keskittymiskykyä.

Minulla on usein reissuillanikin mukana romaani, mutta yhtä hyvin (joissain tapauksissa jopa paremmin) toimivat myös novellikokoelmat, self-help-tyyliset kirjat ja kevyet elämäkerrat. Lyhyet tekstit ja pitkien juonikulkujen puuttuminen voivat helpottaa pätkittäistä lukemista, jota matkalla usein joutuu toteuttamaan. Ostin itse Riikasta Michael Acton Smithin Calm - mindfullnesia käsittelevän kirjan (tsekkaa eka ja vika kuva!), joka paljastui täydelliseksi matkalukemiseksi. Kirja on sivuiltaan uskomattoman kaunis ja sisältää paljon lyhyitä tekstejä ja harjoituksia. Sanoisin, että täysi kymppi!


Eikä toki sovi unohtaa lehtiä! Mikäli kirjaa ei tule luettua reissussa, lehdet ovat oivallinen valinta tekstinnälkäiselle. Ne ovat kevyitä kantaa, selattavaa riittää, eikä keskittymiskykyä tarvita tässäkään kovin runsaasti.
 
Kaiken kaikkiaan reissulukemista valittaessa tärkeintä on se, että kirja tai lehti on sellainen, jota tulee reissussa oikeasti luettua. Mitä järkeä olisi raahata mukana opusta, jota ei halua avata koko matkan aikana kertaakaan? Ja jos tällainen olo on jokaisen varteenotettavan kirjan kohdalla laukkua pakattaessa, on ehkä parempi jättää lukemisto kotiin. Ja jos tämän jälkeen reissussa iskee kuitenkin kirjojen himo, voihan hyvän teoksen ostaa tien päältäkin.

Millaisia kirjoja te muut tykkäätte reissussa lukea? Vai oletteko enemmän lehtien ystäviä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti