maanantai 26. kesäkuuta 2017

MATKAVINKKEJÄ RIIKAAN

 
Olen ehtinyt matkustaa pienen ikäni aikana melko paljon ja useassa maassa. Olen matkustanut niin perheeni kuin poikaystäväni kanssa ja reissut ovat olleet hyvin vaihtelevia. Asuntoautolla tehtyjä reissuja muistelen suurella lämmöllä, mutta myös hotellilomat ovat mieleeni. Oikeastaan tykkään vähän kaikenlaisesta matkailusta, eikä yöpymispaikalla tai tavalla ole kovin suurta väliä. Pääasia on, että matkalla pääsee näkemään ja kokemaan uutta.

Riikan matka toteutettiin ajatuksella, että yöpaikasta tingitään mutta ruuasta ei. Siispä yövyimme edullisessa hostellissa nimeltään Latberry. Vaikka jaettu vessa ja kylpyhuone eivät olleet luksusta, yöpaikkamme oli keskeisellä paikalla, perussiisti ja mikä tärkeintä, todella edullinen: kuudesta yöstä kahdelta henkilöltä pulitimme yhteensä vain hieman yli 100 euroa. 

Olimme molemmat ensimmäistä kertaa Riikassa, joten nähtävää ja koettavaa riitti. Tässä siis kurkistus parhaisiin paloihin reissultamme!

SÄÄ

Olimme matkalla kesäkuun alkupuolella, jolloin säät olivat enimmäkseen suotuisat. Aurinko paistoi lähes joka päivä ja lämmintä oli noin 20 astetta, joskus vähän alle, joskus vähän päälle. Vettä satoi kuuroluontoisesti parina päivänä ja yhtenä iltana rankemminkin. Riikaan matkaaville suosittelisin sateenvarjoa tai sadetakkia kassin pohjalle, koska sille voi tulla yllättäen tarvetta säätilan ollessa melko nopeasti muuttuva!


NÄHTÄVÄÄ

Vanhakaupunki 
Vietimme Riikassa viisi kokonaista päivää ja lisäksi yhden illan ja yhden aamun. Meillä oli siis rutkasti aikaa kierrellä tutustumassa kaupunkiin. Kiertelimme paljon vanhassakaupungissa, jossa riitti nähtävää Kissatalosta, Tuomiokirkosta ja Mustapäidentalosta lähtien. Vanhakaupunki on täynnä kauniita katuja ja herttaisia aukioita, ravintoloista, kahviloista ja baareista puhumattakaan. 

Puistot 
Vanhankaupungin liepeiltä ja muualtakin kaupungista löytyy monta ihanaa puistoa ja etenkin Bastionkukkulalle kannattaa askeleensa suunnata. Puistot toimivat monien piknikpaikkoina ja mekin kävimme useampaan otteeseen nauttimassa take away -kahvimme vehreissä puistoissa paikallisten menoa seuraillen. Puistot olivat ihanan suuria ja elämää täynnä, mutta silti ne olivat täydellisiä paikkoja rauhoittumiseen ja luonnosta nauttimiseen.


Jugend -korttelit 
Upean koreista rakennuksista ja hienosta arkkitehtuurista kiinnostuneille Riikan Jugend -korttelit ovat ehdoton juttu. Jugend -korttelin rakennukset olivat kyllä kerrassaan uskomattoman taidokkaasti koristeltuja kaikkine patsaineen ja kaiverruksineen. Alueelta löytyy myös hienojen rakennusten lisäksi paljon kahviloita ja ruokapaikkoja, joista iso osa tosin oli huomattavasti hintavampia kuin esimerkiksi vanhankaupungin kuppilat. 


Keskusmarkkinat
Jos tykkää markkinatunnelmasta, kannattaa suunnata Riikan keskusmarkkinoille, jotka koostuvat suurista kauppahalleista sekä niiden väliin nousevista lukuisista markkinakojuista. Markkinoilla on aivan mahdottoman paljon kojuja, joissa myydään kyllä ihan kaikkea turistikrääsästä ja vaatteista ruokaan. Etenkin kaikki syötävä tuntui markkinoilla olevan varsin edullista. Markkinoille mennessään kannattaa pitää laukustaan kiinni, koska ihmispaljous oli paikoitellen aika läpitunkematon!

Lisäksi suosittelen käymään katsomassa ainakin Vapaudenpatsasta sekä tsekkaamaan mahdollisuuksien mukaan muutaman museon. Me kävimme Riikan taidemuseossa, joka oli kyllä suuri ja komea pytinki ja nähtävää riitti!  Myös juutalaismuseo oli mielenkiintoinen, vaikka holokaustin kauheuksista jääkin aina hieman surkea olo... Juutalaismuseo oli myös ilmainen sunnuntaisin, mikä sopi meille budjettimatkalaisille vallan hyvin!

RUOKA

Riikasta löytyy ihan mahdottoman paljon kahviloita, baareja ja ravintoloita, joista kaikista saa herkullista ruokaa ja juomaa. Kävimme monissa erilaisissa ravintoloissa valiten ruokapaikkamme aina fiiliksen mukaan. Suosittelen erityisesti Lido -ketjun ravintoliota, jotka tarjoavat perinteistä latvialaista ruokaa edulliseen hintaan. Myös majapaikkamme lähellä sijaitseva Villa Amor varasti sydämeni ihanalla terassillaan ja uskomattoman herkullisella ruoallaan!

OSTOKSET

Shoppailusta kiinnostuneille mieluisia ostospaikkoja ovat varmasti ostoskeskukset Gallerij Centrs, joka sijaitsee vanhassakaupungissa sekä rautatieaseman kyljessä sijaitseva Origo. Kävimme kiertelemässä näissä ostoskeskuksissa mutta pääasiassa ostoksemme sijoittuivat kuitenkin pienempiin putiikkeihin, kirjakauppoihin ja kirpputoreille. Vanhassakaupungissa löytyi näitä kaikkia. Erityisesti Suvenier -matkamuistomyymälä viehätti: siellä ei myyty pelkkää halpaa turistikrääsää vaan esimerkiksi latvialaisena käsityönä valmistettuja tuotteita. Kauppa oli melko hintava, mutta aivan ihana! Myös Kilo max -niminen kirppari oli vinkeä: siellä tuotteiden hinta määräytyi painon mukaan. Jokaiselle kuukauden päivälle oli määritelty oma kilohintansa, jonka mukaan kaikkien tuotteiden hinta laskettiin. Onneksi satuimme käymään kyseisessä paikassa päivänä, jolloin kilohinta oli suhteellisen matala. Lisäksi suosittelen ehdottomasti Laima -suklaakaupassa vierailemista, mikäli latvialainen suklaa houkuttelee!


LÄHIALUEET 

Olisi ollut mukavaa ehtiä kiertämään Riikan lähialueita enemmänkin, mutta koska pääkaupungissa itsessään oli niin valtavasti nähtävää ja koettavaa, kaupungin ulkopuolella vierailumme rajoittui Jurmalaan. Kävimme kahtena päivänä lomamme aikana Majorissa, joka on Jurmalan keskus. Majorissakin riitti nähtävää! Ostoskadulla oli paljon mahdollisuuksia shoppailuun ja ruokapaikkoja riitti. Myös Metsäpuisto oli käymisen arvoinen paikka ja siellä olisi ollut mahdollisuus esimerkiksi tasapainoskootterin tai rullaluistinten vuokraamiseen. Lisäksi puistosta löytyi huiman korkea näköalatorni sekä useampi skeittiparkki. Ja tokihan Jurmalassa vieraillessa kannattaa käydä ottamassa aurinkoa myös hulppean pitkällä hiekkarannalla! 25 kilometriä kaunista hiekkarantaa ja ihana meri (jonka vesi tosin oli pirun kylmää!), voiko sitä oikein muuta toivoa. Jurmalassa käymällä onkin Riikan lomasta helppo muokata paitsi kaupunkiloma, myös rantaloma.


Huuuuuh, siinäpä olisi vähän vinkkejä Riikan matkaa suunnittelevalle! Riika on ihana paikka ja Latvia kaunis maa: voisin hyvin vierailla siellä uudemmankin kerran :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti