torstai 19. tammikuuta 2017

Kuinka tehdä blogista erityinen?

Internet on pullollaan blogeja.

On pieniä blogeja ja suurempia blogeja, on ammattibloggaajia ja harrastelija kirjoittajia.

Blogeja kirjoitetaan musiikista, muodista, kirjoista, sisustamisesta, ruoasta, käsitöistä, askartelusta, meikeistä, hiuksista, parroista, kosmetiikasta ja niin edelleen ja niin edelleen. Toiset rajaavat bloginsa koskemaan tiukasti tiettyä aihepiiriä, toiset kirjoittavat hövelisti elämästään sen kummempia rajailematta.

Blogeja kirjoittavat monen ikäiset, miehet ja naiset, vaikkakin naiset taitavat olla vankassa enemmistössä.

Mutta mikä tekee blogista erityisen?

Tähän kysymykseen jokaisella on toki oma mielipiteensä, ihmiset kun tuppaavat viehättymään erilaisista asioista. Minulla on ainakin mielessäni selkeä joukko piirteitä, jotka aiheuttavat myönteisen päännyökytysrefleksin sekä sellaisia juttuja, jotka ovat ehdoton no-no. Ajattelinkin jakaa pari ajatusta siitä, millainen blogi on omasta mielestäni lukemisen arvoinen ja innostava.

Ensinnäkin kirjoitusasu. En oikeastaan pidä blogeista, joissa kirjoitetaan liian puhekielisesti. Neutraali kirjakieli yhdistettynä värikkäisiin ja kekseliäisiin ilmaisuihin on ehdoton lemppariyhdistelmäni blogeja lukiessa. Oikeastaan tämä sama pätee myös kirjoihin: jokin niissä "sit mä tein sitä ja sit mä tein tätä" - teksteissä niin kirjojen kuin blogienkin osalta vain tökkii ja pahasti!

Ja toki miellyttävään kirjoitusasuun liittyy myös se, että oikeinkirjoitus on edes pääosin oikein.

Toisekseen mielestäni blogissa pitää olla ajatusta. Blogi, jossa kirjoitetaan postaus toisensa perään siitä, mitä kirjoittaja on kunakin päivänä tehnyt, ei vain ole järin kiinnostava. Tykkään kirjoituksista, joilla on väliä, joissa käsitellään tärkeitä aiheita ja jotka innostavat itseäni pohtimaan aihetta enemmänkin. Pidän siitä, että teksteistä näkyy niihin käytetty aika ja vaiva. Erilaiset vinkit, niksit, ohjeet ja arvostelut ovat myös blogeissa kiinnostavia, koska niistä on jotakin hyötyä lukijallekin.

On aina plussaa, jos blogi on inspiroiva, tai oikeastaan se on aika ehdoton juttu. Tämä voi näyttäytyä hyvinkin monella tavalla: kuvien, tekstien, tunnelman ym. kautta. Turha valittaminen (esimerkiksi näin talviaikaan monen bloggaajan harrastama kylmästä ja pimeästä ruikuttaminen) on ehdottoman epäinspiroivaa. Inspiroivuus liittyy vahvasti myös tuohon edelliseen kommenttiini siitä, että blogissa pitää olla ajatusta. Luen blogeja enimmäkseen juurikin saadakseni inspiraatiota ja intoa, joten tämä kohta on erityisen tärkeä.

Kauniit kuvat on silmänilo, mutta teksti on siltikin tärkeämpi juttu. En kauheasti välitä lukea blogeja, joissa on tonnikaupalla kuvia kirjoittajasta itsestään: enhän minä useimmiten ole kiinnostunut hänen ulkonäöstään vaan siitä, mitä sanottavaa hänellä on. Kuvat noin ylipäänsä ovat toki mainio juttu, ettei tekstistä tule liian raskas. Mielestäni kuvat eivät kuitenkaan ole pääasia, ja lukemattomat samaan postaukseen lisätyt kuvat itsestä samassa kuvaustilanteessa ovat aika joutavia. Minusta postaus ilman kuvia on myös tosi ookoo silloin tällöin!

Monesti sanotaan, että ripeä julkaisutahti on yksi reitti suosittuun blogiin. Olen kuitenkin todennut, että julkaisutahdilla ei ole kovin suurta merkitystä minulle, jos kirjoituksissa on muutoin kaikki kohdallaan. Hyvää ja ajatuksia herättävää postausta jaksaa kyllä odottaa vähän pidempäänkin. Sanoisin, että sopiva julkaisutahti on sellainen, että jokaiseen tekstiin riittää ajatusta ja sanottavaa. Vaikka julkaisisi uuden kirjoituksen joka päivä mutta sisältö on silkkaa huttua, niin eihän siitä mitään kovin hyvää voi seurata. Laatu korvaa määrän, tässäkin asiassa.

Aitous on totta kai myös tekijä, joka blogeissa viehättää. Samastuttava kirjoittaja on yleensä myös suuri syy siihen, miksi jatkan blogin lukemista. Jos minulla ei ole mitään muuta yhteistä kirjoittajan kanssa kuin samanlaiset housut, on hyvin epätodennäköistä, että jaksan lukea hänen juttujaan.

Siinäpä listattuna ainakin muutama juttu, jotka minua blogeissa innostavat ja toisaalta myös pari seikkaa, jotka saavat minut surffailemaan toisille sivustoille. Tällä hetkellä en tosin lue aktiivisesti kovinkaan montaa blogia. Ne harvat joita luen, ovat kuitenkin sitäkin parempia, ja auttavat minua innostumaan elämän pienistä asioista yhä uudelleen ja uudelleen.

Millaisista blogeista te tykkäätte? Entä mitä et missään nimessä halua blogissa nähdä/lukea?
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti