perjantai 20. heinäkuuta 2018

PALUU LOMALTA ARKEEN


Loma on ihanaa. 


Saa huoletta unohtaa mikä viikonpäivä on, mennä ja tulla mielitekojen mukaan. On aikaa käydä reissaamassa, nähdä ystäviä ja perhettä, hölläillä ja tuulettaa aivoja oikein kunnolla. Jos vapaita on kestänyt riittävän pitkään, on yleensä oikeasti virkistynyt, stressitasot on laskeneet normaaleiksi ja virtaa riittää.

Tai niin sitä ainakin luulisi, että nyt sitä virtaa riittää.

Tosiasia ainakin omalla kohdallani on kuitenkin se, että arkeen palaaminen pitkän ihanan hitaan loman jälkeen on aina enemmän tai vähemmän tuskallinen prosessi. Aamulla aikaisin herääminen on vaikeaa, vaikken olisi edes sotkenut unirytmiäni valvomalla kaikkia lomaöitä ja nukkumalla sitten iltapäivään. Kahdeksan tunnin työpäivät (okei okei, jopa sitä lyhyemmät) tuntuvat kropassa ja pääkopassa ja uni tulee illalla nukutusnuijan tavoin. 

Paluu arkeen on raju ja uuvuttava, siitäkin huolimatta, etten edes käy kokopäivätöissä! 20-30 tuntia töitä viikossa tuntuu kuitenkin melko raskaalta, varsinkin kun töissäkäyvän arkeni on sellaista, että vapaat on miten sattuu, päivä siellä päivä täällä. Työn luonteen vuoksi arkeni on katkonaista, eikä minulla ole selkeitä viikonloppuja, koska usein lauantait ja sunnuntait kuluvat töissä. Lisää soppaan vielä vuorotyön muut ilot kuten aamu- ja iltavuorojen vaihteleminen, niin voit kuvitella että arkeen on monesti ihan mahdotonta löytää minkäänlaista rytmiä, joka auttaisi jaksamaan.

Voisin kuvitella, että lomalta paluu on monille hankalaa. Ja ihan yleisestikin vaikkei lomasta olisi tietoakaan, kesäaikana työnteko muiden lomaillessa voi joskus olla nihkeää. Vai onko siellä semmoisia, jotka rientää innolla töihin suoraan kesälaitumilta? Ihanaa, jos sellaisiakin on! Voisin kuvitella, että jotta lomalta töihin palaaminen olisi oikeasti semmoinen jeejee-juttu, pitää työn olla melkoinen unelmaduuni. Ehkä vielä itsekin olen joskus sellaisessa tilanteessa, että työ ja arki tuntuu yhtä kivalta kuin loma. Tällä hetkellä yritän tehdä parhaani, jotta arki tuntuisi mahdollisimman lomaisalta.

Mitä keinoja minulla sitten on lomatunnelmien luomiseen, kun kesäpäivistä iso osa kuluu töissä? Priorisoi lähimmäisten kanssa vietetty aika


Tämä on minulle tosi tärkeä juttu, koska sillä välin kun minä olen töissä, suurin osa lähimmäisistäni viettää lomaa. Kun siis vapaa-aikanani olen heidän kanssaan mahdollisimman paljon, tuntuu melkein kuin olisi itsekin lomalla, kun muut ovat kesätunnelmissa.

Ripottele kivoja juttuja myös työpäiviin


Jos työvuoroni alkaa vasta iltapäivällä, en useinkaan anna itseni nukkua pitkään vaan nousen hyvissä ajoin aamulla. Teen näin, koska aamuntunteihin on ihanaa sijoittaa kivoja lomajuttuja. Miten olisi aamupala parvekkeella tai ehkä lähtisin puistoon loikoilemaan hyvän kirjan tai lehtikasan kera? Sadepäivinä voi viettää työvuorosta riippuen joko elokuva-aamua tai -iltaa. Tärkeintä on se, että järjestää päiviin kivoja, rentouttavia hetkiä, jolloin voi huijata aivoja lomafiiliksiin. Silloin työkään ei tunnu niin raskaalta, kun päivän aikana on ehtinyt tehdä jotain muutakin.

Tee jotain erityistä vapaapäivinä tai viikonloppuina


Jos minulla on yksi päivä vapaata työpäivien välissä, lähden usein viettämään kesäpäivää kaupungille. Minusta on ihanaa käydä kirjastossa, istua terassilla kahvilla, kirjoittaa ja kierrellä torilla. Kesäpäiville sijoittuu usein myös erilaisia päivätapahtumia, puistojumppia ynnä muuta mukavaa, joihin osallistuminen on hyvä tapa rikkoa arkea.

Jos onni potkaisee ja työpäivien väliin jää vaikkapa kolmen päivän vapaita, ovat ne jo vallan mainioita pienten kotimaanreissujen toteuttamiseen. Tällaisille vapaapätkille yritän järjestää esimerkiksi reissun ystävän luokse toiselle puolen Suomea, retkeilyä, ehkä festarointia tai vaikka pienen mökkireissun (vaikken kovin kova mökkeilijä olekaan). Kolmen vuorokauden irtiottokin tuntuu jo lomalta, jos sen aikana tekee jotain muutakin kuin siivoaa kotia.Panosta hyvään ruokaan


Arjen ei tarvitse tarkoittaa kesäherkuista luopumista. Vaikka töiden jälkeen usein väsyttää, eikä ruoanlaitto ole ehkä kaikille se innostavin vaihtoehto, kannattaa kuitenkin panostaa hyvään ruokaan. Herkulliset ateriat auttavat luomaan myönteistä tunnelmaa ja takaavat leveän hymyn. Ja jos ei ruokaa jaksa laittaa itse, aina voi lähteä myös ravintolaan syömään tai vaikka tilata ruokaa kotiin Woltin kautta. Kannattaa myös muistaa, että myös arkipäivät ovat oivallisia ravintolapäiviä, kaikkea kivaa ei tarvitse säästää viikonloppuun ;)

Liiku ulkosalla aina kun voit


Ulkoilu on minulle ihan ykkösjuttuja kesällä. Olipa kyse kävelylenkistä, rullaluistelusta, pyöräilystä, frisbeegolffista tai mistä tahansa ulkoliikunnasta, saan siitä aina kesäisen olon. Mikäli työmatka ei ole yltiöpitkä, kannattaa harkita vaikka pyöräilemistä töihin. Hyvänmielenmusiikki tai kiinnostava podcast soimaan ja eikun baanalle! Kivan liikuntahetken päätteeksi työkin saattaa maistua paremmin.

Muista jättää kalenteriin myös ihan vaan tyhjää tilaa


Vaikka erilaisten loma-aktiviteettien ripotteleminen vapaapäiville auttaakin pitämään lomatunnelmia yllä myös arjessa, kannattaa muistaa myös lepo. Töissä jaksamisen edellytys on se, että mieli ja kroppa saavat välillä ihan vaan olla, tekemättä mitään sen kummempaa. Muista siis panostaa hyviin yöuniin ja siihen, ettei kalenteria ole buukattu täyteen vaan se sisältää myös suunnittelematonta vapaata.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti